De Lafaard Kapitein

by Jeroen Kant

/
  • Streaming + Download

    Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.

      €7.50 EUR  or more

     

1.
2.
3.
4.
03:36
5.
6.
7.
8.
9.
03:55
10.
11.

about

Elf Nederlandstalige liedjes van alle opsmuk ontdaan. Liedjes die ademen en waar de wind vrij doorheen kan waaien. Uitgesproken, recht in je gezicht en rauw op je dak als een roestig scheepswrak. Liedjes over op de klippen gelopen relaties, verdwaald zijn op zee en het verlangen naar thuis, hoe rot het daar ook mag zijn.

Wil je toch liever een fysiek exemplaar in je kast hebben staan? Stuur dan een mailtje naar info@jeroenkant.nl

credits

released June 1, 2013

tags

license

all rights reserved

about

Jeroen Kant Heusden

"EIGENWIJS EN DAN ALLE LETTERGREPEN"

Nederlandstalige liedjes met teksten die er wél toe doen: Tragisch, komisch en poëtisch. IJzersterk, messcherp, bezield, eigenzinnig en volkomen origineel.

contact / help

Contact Jeroen Kant

Streaming and
Download help

Track Name: Grillig Lastig Listig Nukkig
Een baggerboot vol dopamine voer bij storm met luid gedonder op de klippen in mijn kop. Piepend krakend ging zij onder man en muis verliet het schip de lafaard kapitein voorop. Het is grillig lastig listig nukkig nee dit stemt mij niet gelukkig. Man en muis verliet het schip de lafaard kapitein voorop.

Johoo johoo johoo...

Stuurloos zonder richting drijfhout in de regen al veertien lange nachten op een rij. Stromend door mijn hart mijn vaten kloppend in mijn droge keel stekend in mijn ziel jij. Het is grillig lastig listig nukkig nee dit stemt mij niet gelukkig. Kloppend in mijn droge keel stekend in mijn ziel jij.

Johoo johoo johoo...

kilometers kiezelstrand de rotsen scherp en de zon die brandt het besef weegt zwaar als lood. Niemand die mij vinden gaat geen kaart waarop dit eiland staat afgedaan deksel dicht dood. Het is grillig lastig listig nukkig nee dit stemt mij niet gelukkig. Geen kaart waarop dit eiland staat afgedaan deksel dicht dood.

Johoo johoo johoo...
Track Name: Halvezolenpad
Tussen Waalwijk en Sprang ligt het Halvezolenpad. Je kan er kilometers kijken het land is daar nog plat. Ooit liep er een spoorlijn van gat naar gat. Tussen Waalwijk en Sprang ligt het Halvezolenpad.

Er ligt iemand in de bosjes bij het Halvezolenpad. Het is midden in de winter het is koud en het is nat. Er staat iets te gebeuren maar niemand weet nog wat. Oh wie ligt daar in de bosjes bij het Halvezolenpad.

's Morgens in de polder alleen op haar fiets. Dan als de donder en de bliksem ineens uit het niets. Gewapend met een afgezaagd dubbelloops geweer. De kraaien vlogen op en haar lichaam viel neer.

oh oooh oh oooh oooh...

Vluchtend door de velden bij het onheil vandaan. Sirenes in de verte daar komen ze al aan. Wensend dat zij die dag de bus genomen had, ligt er een vrouw vol met lood op het Halvezolenpad.

Twintig rechercheurs werken dag en nacht door. Binnen een week zijn ze de dader op het spoor. Opgewonden zingt het arrestatieteam in koor. We gaan het klusje klaren let maar op kom we gaan er voor.

Ze stormden bij hem binnen klokslag twaalf uur. Haar bloed zat aan zijn handen hij betaalde het duur. Ze stormden bij hem binnen het was klokslag twaalf uur. Beng zei zijn revolver en zijn bloed zat aan de muur.
Track Name: Gehuld In Zonnestralen
Ik ben een arrogante zak om nu te wensen dat jij naar buiten staart op dit moment. In je kamer zit aan niets dan mij te denken. Je eenzaam voelt en verdrietig bent. En wat een lul ben ik om nu te lopen klagen. Dat dit dan ook weer net niet is hoe ik het wou. Ik zou me meer als een vent moeten gedragen. Maar heel mijn denken is vandaag doordrenkt van jou.

Jij gaat nu vast gehuld in zonnestralen. Jouw glimlach trof allang een andere vent. Wat een lul ben ik om nu te lopen klagen dat ik jou mis en daarom zo mistroostig ben.

Ik dwaal wat in de stad rond nu al weken. En ik slenter nonchalant wat door jouw straat. Per toeval kom ik jou misschien wel tegen. Ik heb nog niet gemerkt dat toeval echt bestaat.

Jij gaat nu vast gehuld in zonnestralen. Jouw glimlach trof allang een andere vent. Wat een lul ben ik om nu te lopen klagen dat ik jou mis en daarom zo mistroostig ben.
Track Name: Liza
Liza heeft haar vader nooit gekend, want toen haar moeder vertelde dat ze zwanger was van hem, werd hij wit tot aan zijn oren hij had nog nooit zo hard gerend.

Haar moeder als de engel die ze was, besloot haar kindje toch te houden, want ze wist heel zeker dat ze van haar kind zou houden. Het was meer een zegen dan een last.

En dus op een dag vol regen in april werd Liza geboren, maar wat het toeval nu net wil: ze had precies haar vaders ogen en moeders hart stond even stil.

Op een dag wou Liza weten hou het kwam dat ze haar vader nooit gezien had en waar hij heengegaan was dan en of hij ooit nog terug zou komen en waarom duurde dat zo lang.

Dus moeder zette Liza op haar schoot ze keek haar in de ogen en zei: “Al ben je niet zo groot, de waarheid mag je weten je vader die is dood.

Hij is gaan varen op de grote oceaan. Er was een hele zware storm en zijn schip is toen vergaan. Je zal je vader nooit meer zien schat, zo is het gegaan.”

Maar op de vraag of papa ooit gevonden was, wist haar moeder niks te zeggen en dat vond Liza nogal kras, dus ze besloot hem te gaan zoeken maar na haar zwemles pas.

Zo gezegd was dit keer zo gedaan en met een broekzak vol met kwartjes kwam ze in Scheveningen aan. Daar is ze bij de verrekijkers op de pier gaan staan.

Tot op vandaag de dag kijkt Liza over zee, want waar haar vader is gebleven daarvan heeft ze geen idee. Dus ga je ooit naar Scheveningen neem wat kwartjes mee.
Track Name: Mijn Mooiste Mijn Liefste Mijn Alles Mijn Bruid
We zijn niet getrouwd, we tarten het lot. Haar laat het koud zij gelooft niet in god. Mijn geest is zo sterk maar het vlees blijft zwak. Ik weet wel het is erg maar haar huid is zo zacht.

En haar ogen als een engel mijn vriend van boven gezonden waar heb ik dit aan verdiend.

In de donkere nacht staar ik stil voor me uit. Moe van het wachten maar morgen wordt ze mijn bruid. Voor haar wil ik sterven voor haar door het vuur voor haar zal ik werken mijn leven lang ieder uur.

Want haar ogen als een engel mijn vriend van boven gezonden waar heb ik dit aan verdiend!

Met een ring in mijn hand naar haar huis verderop. Daar zag ik haar net een ander aan de rand van het bos. Zijn hand op haar heup en hij kuste haar mond. Mijn ziel in de kreukels en mijn hart op de grond.

Want haar ogen als een engel mijn vriend van boven gezonden waar heb ik dit aan verdiend.

Hij blies als eerste zijn laatste adem uit. Man wat ging ik tekeer met die steen in mijn vuist. Als tweede mijn liefste en wat schreeuwde ze luid. Mijn mooiste mijn liefste mijn alles mijn bruid.

En haar ogen als een engel mijn vriend naar boven gezonden waar heb ik dit aan verdiend.
Track Name: De Haven Van Rotterdam
De kranen luidruchtig en roestig, een misthoorn brult verderop. Vloekende mannen, knoestig en stug. Als ik kon was ik ver weg gevlucht. Maar thuis zit het grut zonder vreten, thuis ligt het wijf ziek op bed. Ik heb een barstende koppijn en heel mijn lichaam is beurs. Vind hier eens een vent die daar over zeurt.

En het ruim is nog lang niet leeg. Het ruim is nog lang niet leeg. Hoe lang moet ik nog op mijn poten staan. Ik heb de zon op zien komen en weer onder zien gaan in de haven van Rotterdam.

Ik ben vanuit Brabant gekomen, op zoek naar een beter bestaan. Hier lagen bergen van zilver en goud, hier werd een mens waardig oud. Nu mis ik de geur van de mest in de morgen, nu mis ik het groeiende graan. Ik vond hier wat centen, verloor mijn verstand. In dit bonkende hart van ons land.

En het ruim is nog lang niet leeg. Het ruim is nog lang niet leeg. Hoe lang moet ik nog op mijn poten staan. Ik heb de zon op zien komen en weer onder zien gaan in de haven van Rotterdam.
Track Name: Fris En Schoon
Het gras is al twee keer gemaaid sinds jij weg bent en de afwas doe ik keurig op tijd. Ik heb de ramen gezeemd, het bed opgemaakt en alles ruikt fris en schoon.

Ik vertel iedereen dat het goed gaan met mij, al klinkt dat uit mijn mond wat raar. Maar je ziet in mijn ogen dat het niet is gelogen, maar als het heel snel zou mogen, dan rook ik nog eens aan jouw haar.

Want het gras is al twee keer gemaaid sinds jij weg bent en de afwas doe ik keurig op tijd. Ik heb de ramen gezeemd, het bed opgemaakt en alles ruikt fris en schoon. Ik heb de ramen gezeemd, ons bed opgemaakt en alles ruikt fris en schoon. Ja alles ruikt fris en schoon.
Track Name: Halve Cent
Ik heb keer op keer een kilojoule verbrand. Wippend in een schommelstoel aan de waterkant. Kikkers in een modderpoel kwakend. Er is niks aan de hand vandaag. Heel traag zakt het zonlicht in het zand.

Mijn zorgen in een dwarrelwind verstrooid. Onstuimig als een lentekind de trossen losgegooid. Het maakt niet uit wat moeder vindt of vader. Ze zijn me goed gezind echt waar. Kijk daar hoe het landschap zachtjes glooit.

Een halve cent elke keer wanneer ik denk. Al had ik toen en oh kon ik maar. Een halve cent, dan was ik zeker miljonair en kocht ik alle losse eindjes aan elkaar. Oh kon ik maar.

Ik zwerf nu al weken over straat. Zoekend naar een teken van een god die niet bestaat. Ik ben alleen met mijn gebreken. De twijfel mijn grootste kameraad helaas. Het is dwaas, maar het gaat zoals het gaat.

Een halve cent elke keer wanneer ik denk. Al had ik toen en oh kon ik maar. Een halve cent, dan was ik zeker miljonair en kocht ik alle losse eindjes aan elkaar. Oh kon ik maar.

Mijn trouwring heb ik clandestien verpand. Het bed sliep hard en bovendien mijn wil was opgebrand. Wellicht dat ik haat terug zal zien een morgen. Al lijkt me dat frappant en stug, dus vlug, sla de flessen uit mijn hand.

Een halve cent elke keer wanneer ik denk. Al had ik toen en oh kon ik maar. Een halve cent, dan was ik zeker miljonair en kocht ik alle losse eindjes aan elkaar. Oh kon ik maar.
Track Name: Alles Staat In Brand
Alles staat in brand vandaag: het gras, de lucht, de daken. De rozenstruiken in de tuin, mijn boeken vol ballades. Het bed waarin ze met mij sliep, de kleren die ze achterliet. Ik mis haar wel, ik mis haar niet. En zo sukkel ik al dagen.

Er kruipt iets door mijn kop vannacht: dreinend, wroetend, knagend. Aangeschoten, uitgeblust in het donker starend. Ik blijf haar alsmaar voor me zien met mijn beste maat, met een verre vriend. Ieder uur een keer of tien is haar glimlach voor een ander.

Alles staat in brand vandaag: het gras, de lucht, de daken. Ik heb gekregen wat ik wou, dus ach, ik mag niet klagen. De Zippo met mijn naam erop, haastig in mijn zak verstopt. Nu lijkt het ik heb fout gegokt en hier zit ik op de blaren.
Track Name: Springtij Of Doodtij
Ik wil naar je toe, maar ik weet niet hoe. De wind werkt al tijden niet mee. Het is al weken windstil, dus hoe graag ik ook wil, het eind van de reis is nog lang niet in zicht. Het eind van de reis is nog lang niet in zicht.

De tijd gaat zo vlug, het is al twee jaar terug. Je fluisterde zacht vaarwel. Je bleef aan de kant, je hield mijn hart in jouw hand. We hesen de zeilen, de wind stond noordwest. We hesen de zeilen en de wind blies ons weg.

Als de goden ons gezind zijn mijn lief. En de wind straks weer gaat waaien mijn lief. De stroming ons naar huis voert lief. Springtij of doodtij, ik ga nooit meer weg.

Soms zijn de golven zo groot, ben ik als de dood. Dan huil ik heel stiekem heel zacht. Maar soms lieve schat, dan is de zee net zo glad. Als jouw huid als jou lokken, jouw lippen, jouw lach. Als jouw huid als jou lokken, jouw lippen, jouw lach.

Als de goden ons gezind zijn mijn lief. En de wind straks weer gaat waaien mijn lief. De stroming ons naar huis voert lief. Springtij of doodtij, ik ga nooit meer weg.